Kaspersky Rescue Disk kezdőképernyő

Megtörténik a baj, valamiért nem indul be a számítógép és ekkor döbbenünk rá, hogy a fontos adataink, képeink, dokumentumaink, ott csücsülnek a merevlemezen és nincs róla biztonsági mentésünk. Ismerős helyzet? 🙂 Szerencsére számtalan segítség létezik az adatmentésre, ezek közül mutatok be egyet. Erre a módszerre azonban csak akkor van lehetőségünk, ha nem a merevlemez hibája okozza a bajt. Léteznek úgynevezett live lemezek, amiket kifejezetten úgy terveznek, hogy a CD-ROM segítségével futtathatjuk anélkül, hogy telepíteni kéne azt. Egyik ilyen remek program a Kaspersky Rescue Disc. ISO formátumban lehet letölteni, lemezre vagy pendrive-ra lehet írni. Én inkább javaslom a lemezre írást. Ennek a kis operációs rendszernek a fő profilja az, ha vírusos lesz a gép és más már nem segít, akkor ezzel lehet vírusmentesíteni. Emellett vannak más egyéb funkciói is, például adatmentés. Első lépésként töltsük le innen az ISO fájlt. Miután kiírtuk lemezre, a lemezt helyezzük a CD-ROM-ba és indítsuk újra a gépet. (boot sorrendet ne felejtsük el átállítani)

 

Miután a gép elindult ezt fogjuk látni:

 

Kaspersky Rescue Disk kezdőképernyő
Kaspersky Rescue Disk kezdőképernyő

Nyomjuk meg bármelyik gombot a továbblépéshez. Ekkor a megjelennek a licensz feltételek, amit az “1”-es gomb megnyomásával fogadhatunk el:

 

Licenszfeltételek
Licenszfeltételek

 

Ezután következik egy nyelvi menü kiválasztása, azt hagyhatjuk angolon, mivel magyar nincs. Nyomjunk “Enter”-t Utána a következő lépés a mód kiválasztása. Alapértelmezetten grafikusra van állítva ezt is hagyjuk is így:

 

Grafikus mód kiválasztása
Grafikus mód kiválasztása

 

Ezután betölt a rendszer és különböző ablakok fognak felugrani a hálózati kapcsolatról stb. Ebben az ablakban válasszuk ki az operációs rendszerünket (itt windows 10):

 

Operációs rendszer kiválasztása
Operációs rendszer kiválasztása

 

Nyugtázzuk le az “OK” gombbal. Ekkor fel fog ugrani egy ablak ami felkínálja a víruskeresést. (később részletesen bemutatom ezt is) Ezt helyezzük le a tálcára:

 

Víruskereső
Víruskereső

Az asztalon látható lesz egy vagy két mappa C: esetleg D: felirattal. Ezek a gépünk merevlemezei. Amennyiben csak egy található, akkor értelemszerűen C: lesz. Ha rákattintunk akkor tallózhatjuk a fáljainkat, jobb egérgommbal pedig másolhatjuk is, azaz lementhetjük egy külső USB adattárolóra a fontos adatokat. Ha külső merevlemezt csatlakoztatunk akkor az is meg fog jelenni az asztalon.

 

Fájlkezelő
Fájlkezelő

 

Miután végeztünk a tálcán lent baloldalt tudjuk kikapcsolni a gépet:

 

Kikapcsolás
Kikapcsolás

 

Ezután hozzákezdhetünk a hibakereséshez, vagy átadhatjuk a szervíznek a gépünket, mert az adataink már biztonságban vannak 🙂