Az Ubuntu Linux rendszerbeállításai

Telepített rendszerünket be kell állítani a használathoz. Ilyenek a hálózati beállítás, a személyre szabás stb. Nézzük az Ubuntu főbb rendszerbeállításait.

 

Hálózati beállítás

 

Ha asztali gépet használunk akkor csatlakoztassuk a LAN kábelt a megfelelő helyre.  Elvileg más teendőnk nincs, van is azonnal kapcsolatunk. Ha laptopunkat szeretnénk beállítani Wi-fi kapcsolathoz, akkor az alábbi módon tehetjük ezt meg:

Kattintsunk a jobb felső sarokban található kis körcikk szerű ikonra utána a Kapcsolatok szerkesztésére.

 

halozat beallitasa
Hálózati beállítás

 

A felugró ablakban kattintsunk a hozzáadásra:

 

halozat hozzaadas
Hálózat hozzáadása

 

 

Ekkor megjelenik ez az ablak. A legördülő menüből válasszuk ki a wi-fi lehetőséget és kattintsunk a létrehozásra.

 

Wi-fi kiválasztása
Wi-fi kiválasztása

 

 

A felugró ablakban adjuk meg az SSID-t azaz a hálózatunk nevét. Ezt mi adjuk neki lehet bármi például Otthoni hálózat. Ha a szolgáltatótól kaptunk routert, akkor a dokumentációban szereplő név lesz a hálózatnév.

 

kapcsolat szerkesztése
Beállítások

 

 

Ezután kattintsunk a Wi-fi biztonságra válasszuk ki a Biztonság menüt és állítsuk be a szolgáltatónk által megadott beállítást. Ez általában a WPA és WPA2 Personal, vagy Enterprise szokott lenni. A Jelszó mezőbe írjuk be a router-hez kapott  jelszót és mentsük el az alul található mentés gombbal.

 

wi-fi biztonság
Wi-fi biztonsági beállítások

 

Mentsük a beállításokat és kész is vagyunk, a rendszerünk készen áll a használatra.

 

Asztal személyre szabása

 

Az asztalon kattintsunk jobb egérgombbal. Ekkor megjelenik a helyi menü. Válasszuk az Asztal hátterének módosítása lehetőséget és az előre telepített képekből választhatunk. Ha saját háttérképet szeretnénk, akkor töltsük le a képet majd jelenítsük meg a helyi menüt jobb egérgombbal és válasszuk a “beállítás háttérképként”-et.

 

Az Ubuntu további rendszerbeállításai

 

Az egyéb beállításokat megtaláljuk a menüsávban a Rendszerbeállítás ikonra kattintva   Rendszerbeállítások ikon   Itt találhatóak a további rendszer beállítások:

 

 

rendszerbeállítások
Rendszerbeállítások

 

Itt egy helyen találunk meg minden beállítást. Az energiagazdálkodásnál beállíthatjuk a képernyő kikapcsolási idejét, a gép hány perc múlva lépjen alvó üzemmódba. Beállíthatjuk online fiókjainkat is mint a Facebook, Google, Twitter,  Flickr, Windows Live vagy a Yahoo! Itt állíthatjuk be a biztonsági mentést is.