Az Ubuntu Linux telepítés utáni beállítása

Miután telepítettük az Ubuntu Linux rendszerünket el kell végezni néhány beállítást. Nézzük melyek is ezek? Ha telepítésnél azt választjuk, hogy titkosítsa a rendszer a saját mappánkat akkor fel fog ugrani egy ablak:

 

titkosítási figyelmeztetés
A titkosítási jelszóra figyelmeztető ablak.

 

Kattintsunk az “Ezen művelet futtatása” gombra. Ekkor felugrik egy terminál ablak, ahol megjelenik a “Passphrase” felirat. Írjuk be a jelszavunkat amivel bejelentkezünk az operációs rendszerbe. Ha a jelszó beírása közben esetleg nem jól gépeljük be a jelszavunkat, akkor a rendszer még egyszer kérni fogja. Nem kell megijedni a begépelés közben nem fog megjelenni semmi. Ha beírtuk jelszavunkat nyomjunk egy “Enter” billentyűt, ekkor megjelenik egy hosszú szám és betűsorozat, amely a titkosítási jelszavunk lesz:

 

titkosítási jelszó
A titkosítási jelszavunkat írjuk le.

 

Ezt biztonságos helyre írjuk fel és vigyázzunk rá, majd megint egy “Enter” következik. A következő fontos tennivaló a frissítés. A Windows-hoz hasonlóan a Linux is időnként frissíti a rendszert a frissítéskezelő segítségével. Ekkor egy ilyen ablak jelenik meg:

 

frissítéskezelő
A frissítéskezelő ablaka

 

Válasszuk a “Telepítés most” lehetőséget. Ekkor a rendszer a jelszavunkat fogja kérni. A Linux abban tér el a Windows operációs rendszertől, hogy amikor valamely program vagy alkalmazás egy olyan műveletet próbál meg végrehajtani, ami rendszerszintű (rendszergazdai) hozzáférést igényel, akkor kéri a jelszavunkat. Azért teszi ezt mert miután bejelentkezünk  csak felhasználói jogosultsággal mozgunk a rendszerben. Amikor valamit telepítünk vagy valamit telepíteni akar a rendszer például frissítéskor, akkor rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkeznünk, hogy ez kivitelezhető legyen. Ezért kéri a jelszót. Miután a művelet befejeződik megint felhasználói jogokkal rendelkezünk csak. Így egy folyamat, vagy vírus nem tudja átvenni az irányítást a rendszer felett. Éppen ezért egy kicsit biztonságosabb is mert a felhasználó engedélye nélkül nem települnek a háttérben programok. Természetesen ez nem jelent automatikusan 100%-os biztonságot, mert már Linux rendszerekre is vannak vírusok. Bár ezek száma még nem olyan nagy, de léteznek. A jelszókérő ablak így néz ki:

 

Ubuntu hitelesítéskezelő
Hitelesítés kérése telepítéshez

 

A következő a biztonsági mentés beállítása. A rendszer első alkalommal fel fogja kínálni ezt a lehetőséget:

 

biztonsági mentés
Biztonsági mentés beállítása

 

Kattintsunk a “Biztonsági mentés beállításainak megnyitására” Ekkor ez az ablak jelenik meg:

 

Biztonsági mentés bekapcsolása
Automatikus biztonsági mentés beállítása

 

Kattintsunk a jobb felső sarokban látható “KI” gombra, vagy a “Nincs ütemezve mentés” menüpont alatti “Engedélyezze”-re . Ezzel bekapcsoljuk az automatikus mentési lehetőséget. További teendőnk nincs, a rendszer mindig automatikusan menti a fontos dolgainkat. A biztonsági mentést jelszóval védhetjük is. A képen látható biztonsági mentés ikonra kattintva jelenik meg az alábbi ablak:

 

Biztonsági mentés jelszó beállítása
Biztonsági mentés jelszavának a beállítása

 

Választhatunk, hogy jelszó nélkül akarunk visszaállítani a későbbiekben, vagy jelszóval akarjuk védeni a biztonsági mentéseket. Miután ezt megtettük a mentés elindul. További teendő nincs nyugodtan használhatjuk a rendszerünket. A következő cikkben a rendszerbeállításokról (Wi-fi, háttérkép, billentyűzet stb.) lesz szó.