Kiválasztjuk az operációs rendszert tartalmazó adathordozót

Munkám során több Acer tipusú laptopra kellett operációs rendszert telepítenem. Gondoltam megragadom az alkalmat és bemutatom hogyan kell beállítani a BIOS-t a telepítéshez, mivel találkoztam sok emberrel aki nem bírt vele. 🙂  Hátha valakinek segíthetek 🙂 Szóval adott egy laptop, amelyre egy Linus Lite Linux operációs rendszer van telepítve. Feladat egy másik operációs rendszer telepítése úgy, hogy a Linuxot ne tartsuk meg. Első lépés kapcsoljuk be a laptopot, majd nyomjuk meg az F2 billentyűt. Ekkor a képernyőn megjelenik a gép BIOS menüje:

 

 

Az Acer laptopon is használt UEFI BIOS menüje
UEFI BIOS menüje

 

A képernyő felső szélén (ami itt nem látszik) több almenü szerepel. Ezek balról jobbra a következők: Information, Main, Security,  Boot,  Exit.

Navigálni a nyíl billentyűkkel lehetséges. A jobbra nyíllal lépjünk a “Main”-ra. Itt a lefelé nyíllal lépjünk a “System Time”-ra. Ha eltérést tapasztalunk a valós és az itt látható idő között állítsuk be a rendszerórát úgy, hogy írjuk be először az órát, majd nyomjunk “Enter”-t. Ekkor a fehér kijelölés tovább ugrik a percre. A beállítás ugyanaz. Végül a másodperc következik.

 

A BIOS rendszeridő beállítása
A rendszeridő beállítása

 

Ezután navigáljunk lefelé a “F12 Boot Menu”-höz és állítsuk be a felugró kis ablakban a Disabled-ről Enabled-re. Ezzel beállítjuk azt a lehetőséget, hogy rendszerinduláskor az F12 gombot megnyomva kiválaszthajuk miről boot-oljon be a számítógépünk.

 

F12 billentyű engedélyezése
F12 billentyű engedélyezése

 

Ezután a beállítás után navigáljunk a felső menüben a “Boot”-hoz. Ezután válasszuk ki a “BOOT mode” beállítást. Ezt állítsuk át “UEFI”ről “Legacy”-ra a felugró kis ablakban.

 

UEFI módrol, Legacy-ra
UEFI módrol, Legacy-ra

 

Ezután két ablak fog felugrani egymás után, mindkettőt nyugtázzuk az “Enter” billentyű megnyomásával. Végül a beállítások módosításához nyomjuk meg az F10 gombot, Ismét egy felugró ablak megkérdezi, hogy véglegesítjük-e a beállításokat. Először helyezzük be az operációs rendszer telepítő lemezét, vagy a bootolható pendrive-unkat, majd nyugtázzuk a beállításokat az “Enter”-el. Ekkor a gép újraindul. Újraindulás közben nyomjuk meg az F12- gombot. Ekkor megjelenik a BOOT menü:

 

Kiválasztjuk az operációs rendszert tartalmazó adathordozót
Kiválasztjuk az operációs rendszert tartalmazó adathordozót

 

Ebben az esetben én CD-ROM-ról telepítettem ezért azt választottam ki. Ha pendrive-ról telepítünk, akkor a képen a negyedik sorban látható USB HDD lehetőséget válasszuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a nyíl gombbal kiválasztjuk és megnyomjuk az “Enter” billentyűt. Ekkor a gépünk újraindul és a kiválasztott háttértárról fog elindulni és megkezdődik az operációs rendszer telepítése. Ehhez segítség Windows-hoz itt, Linux operációs rendszerhez pedig itt található. Jó telepítést! 🙂