A cd rom kiválasztása

Ebben a cikkben bemutatom, hogyan lehet beállítani a BIOS menüben azt, hogy a számítógép a CD/DVD lemeztről induljon el. Erre akkor van szükség ha operációs rendszerünket szeretnénk újratelepíteni, vagy javítani. Általában a gépek úgy vannak beállítva, hogy a merevlemezről induljanak el. Ha ezt nem állítjuk át előzőleg, akkor nem az optikai meghajtóról fog indulni a gépünk, hanem az előzőleg beállított háttértárról.

 

Első lépésként indítsuk be a számítógépet tegyük bele a CD/DVD meghajtóba a lemezt. Indítsuk újra a gépet, közben folyamatosan nyomjuk a “Delete” billentyűt addig amíg meg nem jelenik ez a kép:

 

BIOS menü
BIOS menü

 

Nyíl gombokkal navigáljunk az “Advanced BIOS Features”-re (a képen látható) majd nyomjuk meg az “Enter” billentyűt. Ekkor a következő menü jelenik meg:

 

BIOS menü boot sorrend megadása
BIOS menü boot sorrend megadása

 

Nyíl gombokkal navigáljunk a “First Boot Device” menühöz és ismét nyomjuk meg az “Enter”-t. Ekkor egy ablak fog nyílni a következő lehetőségekkel:

 

A cd rom kiválasztása
A cd rom kiválasztása

 

Válasszuk ki a “CDROM”-ot fogadjuk el az “Enter” gomb segítségével, majd nyomjuk meg az “F10” billentyűt. Ekkor szintén egy ablak fog megjelenni:

 

Változtatások véglegesítése
Változtatások véglegesítése

 

Nyomjuk meg a “z” gombot mert a BIOS alapértelmezetten az angol billentyűzet kiosztás szerint működik, ezért kell az “y” helyett megnyomnunk a “z” gombot.

Ezután a gépünk újraindul és az optikai meghajtóban lévő lemezt fogja beolvasni. Ha vissza akarjuk állítani később a boot sorrendet, akkor meg kell ismételnünk a lépéseket azzal a különbséggel, hogy a harmadik képen látható menüben a “Hard Disk”-et kell kiválasztani és természetesen a lemezt már nem kell berakni előzőleg a meghajtóba.

Remélem egyszerű volt a leírás és segíteni tudtam vele 🙂