rufus program

Az alábbi cikkben megmutatom hogyan lehet bootolható pendrive-t készíteni. Ez különösen hasznos akkor, ha mondjuk egy operációs rendszert szeretnénk telepíteni, de nincs otthon lemezünk. Mire van szükségünk hozzá? Először is látogassuk meg a Rufus oldalát. Ez egy egyszerű program, amivel gyorsan elkészíthetjük a telepítő pendrivet. Keressük meg az oldalon a “Letöltés” címszót. Válasszuk ki a legfelső Rufus 2.3 (cikk írásakor ez a legfrisebb verzió) és kattintsunk rá, majd töltsük le a telepítőt. Miután letöltöttük csatlakoztassuk gépünkhöz a pendrive-t. (lehetőleg a mérete akkora legyen, hogy telepíteni lehessen rá az ISO fájlt) Használjunk teljesen üres adathordozót és mielőtt elkezdenénk a folyamatot formázzuk is le. Ha valami van rajta, akkor ne felejtsük lementeni róla az adatokat mert törlődni fognak! A telepítés folyamatát egy Ubuntu ISO fájllal mutatom meg. Ha letöltöttük a telepítendő operációs rendszer lemezképfájlját is akkor kattintsunk a Rufus-ra. Ekkor megjelenik ez az ablak:

 

rufus program
A Rufus program ablaka

 

Mint látjuk felismerte a gépünkhöz csatlakoztatott pendrive-t. Keressük a FreeDos ablak melletti kis CD meghajtó ikont és kattintsunk rá.

 

lemezkép csatolása
ISO képfájl kiválasztása

 

Ezután keressük meg a gépünkre telepített fájlt, válasszuk ki, majd indítsuk el a programot. Ekkor egy figyelmeztetés fog felugrani, hogy minden adat törlődni fog az adathordozóról. Ha jóváhagyjuk, akkor elindul a telepítés. Ez pár percig eltarthat. Miután a telepítés befejeződött kattintsunk a “Bezárás” gombra. Ezzel a telepítés be is fejeződött. Ha megnézzük a ezt látjuk a pendrive-n:

 

bootolható Ubuntu mappaszerkezet
A pendrive-ra telepített bootolható Ubuntu operációs rendszer

Zárjuk be az ablakot majd távolítsuk el az adathordozót a gépből. Azon a számítógépen amire telepíteni szeretnénk állítsuk át a boot sorrendet úgy, hogy a gép a külső adathordozóról induljon el. Első lépésként csatlakoztassuk a pendrive-t a géphez, majd indítsuk újra a gépet közben tartsuk lenyomva a DEL billentyűt.

Ekkor megjelenik a BIOS menüje:  (ez eltérhet az általam bemutatottaktól)

 

bios menü
BIOS menü

 

Válasszuk ki az “Advanced BIOS Features”-t, majd nyomjuk meg az “Enter” billentyűt. A következő ablak jelenik meg:

 

merevlemez kiválasztása
Elsődleges merevlemez kiválasztása

 

A “Hard Disk Boot Priority”-nél nyomjuk meg az “Enter” billentyűt, majd válasszuk ki a nyíl gombokkal az “USB-HDD0”-át.

 

Pendrive kiválasztása
Pendrive kiválasztása

 

Majd ezután a “+” gombot nyomogatva állítsuk át a sorrendet úgy, hogy az USB-HDD0 az első helyre kerüljön:

 

Elsődleges eszköz beállítása
Elsődleges eszköz beállítása

 

Ha készen vagyunk nyomjuk meg az “F10” billentyűt. Ekkor egy piros ablak fog felugrani egy angol nyelvű szöveggel, amely azt kérdezi elmentjük-e a változtatásokat. Mivel el akarjuk ezért megnyomjuk a “z” gombot. Azért a “z”-t és nem az “y” (azaz “yes”) gombot, mert a BIOS menü az angol billentyűzet kiosztást veszi alapul. Viszont a magyar és az angol billentyűzeten máshol van az “y” Angolon a “z” helyén van ezért kell azt megnyomni. Nyomjunk ismét egy “Enter”-t. Ezután gépünk újraindul és a pendrive-ről fog bebootolni és onnan olvassa be az induláshoz szükséges adatokat, azaz elindul az operációs rendszerünk telepítése. Ezután kövessuk a telepítő utasításait. Természetesen más operációs rendszert is lehet ezzel a módszerrel telepíteni.