Fiókok

Felhasználói fiók létrehozása. Mi is ez? A mai számítógépek egyszerre tudnak több feladatot futtatni, több célnak tudnak megfelelni és több felhasználósak. Azaz egyszerre több felhasználó is tudja ugyanazt a számítógépet használni a saját céljaira. Ehhez azonban célszerű több fiókot létrehozni. A több fiókot durván úgy tudnám szemléltetni, hogy van egy család amely öt személyes. Ez az öt ember egy lakásban lakik. (Ez a számítógép) Mindegyiknek vannak saját dolgai, tárgyai, eszközei (dokumentumok, alkalmazások) amelyeket a saját szobájában tart. (ez a saját fiókja) Pontosan ilyenek a felhasználói fiókok is. A saját fiókba belépve mindenki a saját alkalmazásait látja saját dokumentumait tárolja stb. Így ez az öt felhasználó nem zavarja egymást hiszen mindenki külön-külön jelszóval és felhasználói névvel lép be a gépre.

Nézzük hogyan néz ki ez a gyakorlatban. Amikor a gépre telepítjük az operációs rendszert, akkor meg kell adnunk az elején egy felhasználót amelynek a fiókja létre is jön a telepítésnél. Ez a rendszergazda fiókja. A rendszergazdának teljhatalma van az adott gépen. Minden alkalmazáshoz beállításhoz ő korlátlanul hozzáfér szemben a többi felhasználói fiókkal, aki általában nem rendszergazdai jogú felhasználó alapesetben. Ezeknek a felhasználói fiókoknak korlátozott a hozzáférésük nem telepíthetnek mindent, nem állíthatják az operációs rendszer beállításait, azaz korlátozott hozzáférésük van a gépen. Ez az alapeset például egy céges gépen. Természetesen lehet párhuzamosan több rendszergazdai fiókot is létrehozni amelyek azonos jogokkal rendelkeznek. Otthoni gépen ha csak egy felhasználó használja a gépet akkor általában neki rendszergazdai jogú fiókja van. Biztonsági szempontból viszont érdemes egy másik nem rendszergazdai jogú felhasználói fiókot létrehozni és azzal használni a gépet. Ha egy vírus vagy egyéb károkozó próbál települni a gépre nehezebb dolga van ebben az esetben, mintha rendszergazdai jogú felhasználóként bejelentkezett személy fiókjába települ.

A kis rövid elméleti bevezető után nézzük hogyan kell egy új felhasználói fiókot létrehozni a gépen. Először is kattintsunk a start menü melletti keresés ikonra és írjuk be “Vezérlőpult” majd nyomjunk egy “Enter” billentyűt.

 

Vezérlőpult kikeresése
Vezérlőpult kikeresése

 

Ekkor megnyílik a Vezérlőpult felülete amely a Windows 7-ből már ismerős lehet egyeseknek. Itt a Felhasználói fiókok linkre kell kattintani, majd ismét a Felhasználói fiókokra kell kattintani. Ekkor a következőt kell látnunk:

 

Vezérlőpult fiókbeállítás, létrehozás
Vezérlőpult fiókbeállítás, létrehozás

 

A jobb oldalon látjuk, hogy már van egy rendszergazdai fiók a gépen, amely jelszóval le is van védve. A piros keretben látható “Másik fiók kezelése” feliratra kattintsunk rá. Ekkor ezt fogjuk látni:

 

Új felhasználó regisztrálása a Gépházban
Új felhasználó regisztrálása a Gépházban

 

Ezen a lapon több lehetőségünk van. Hozzá tudunk adni új felhasználót, felhasználókat a Gépházban valamint a már meglévő fiók típusát és jelszavát tudjuk módosítani. Tipusán azt értem, hogy rendszergazdai jogú fiók legyen a meglévő fiók, vagy korlátozott jogú fiók legyen a fiók. Jelen esetben egyet nem tudunk itt megtenni, a rendszergazdai fiókot visszaminősíteni korlátozott jogú fiókká. Ugyanis ezt nem engedi az operációs rendszer mivel egy rendszergazdai jogú fióknak lennie kell a gépen. Kattintsunk az “Új felhasználó regisztrálása a Gépházban”-ra. Ekkor megnyílik a következő ablak:

 

Felhasználó regisztrálása
Felhasználó regisztrálása

 

Itt meg kell állnunk pár szóra. Többféle fiók felvételére van lehetőség. Lehet regisztrálni Microsoft fiókkal és úgy is, hogy nem adunk meg semmilyen fiókot email címet és telefonszámot. Én most azt mutatom meg hogyan lehet mindenféle adat megadása nélkül létrehozni egy felhasználói fiókot. A fenti képen látható “Más új személy felvétele a gépre” menüpontra kattintsunk rá. Ekkor a megnyíló ablakban válasszuk a “Nem ismerem a személy bejelentkezési adatait”-ra:

 

Fiók létrehozása email cím megadása nélkül
Fiók létrehozása email cím megadása nélkül

 

A következő ablakban lehetőségünk van Microsoft fiókot létrehozni ha akarunk:

 

Itt van lehetőségünk létrehozni egy Microsoft fiókot
Itt van lehetőségünk létrehozni egy Microsoft fiókot

 

Ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni akkor kattintsunk a “Microsoft fiókkal nem rendelkező felhasználó hozzáadása” lehetőségre. Ekkor a megjelenő ablakban írjuk be a kívánt felhasználónevet és jelszót:

 

Felhasználónév és jelszavának létrehozása
Felhasználónév és jelszavának létrehozása

 

Miután minden adatot megadtunk a felhasználói fiók létrejön és be is tudunk jelentkezni az új felhasználóval az új fiókba.