Az alaplap

Az alaplap a számítógép fő egysége, a különböző elektronikus elemek mint a memória, videokártya, hangkártya, processzor, merevlemezek ide vannak beépítve, rácsatlakoztatva. Ez gyakorlatilag egy nagy nyomtatott áramköri lap, ami biztosítja a különböző egységek közötti kapcsolatot. Lássuk mik is vannak itt. Ebben a cikkben most csak nagyon rövid leírást adok a különböző részegységek működését az adott eszközt taglaló cikknél fogom részletesebben bemutatni. A képen egy régebbi alaplap látható, de a fő egységeket be tudom mutatni rajta:

 

 

alaplap
Az alaplap fő egységei

 

Processzor foglalat

A processzor foglalatban helyezkedik el a processzor. Két nagy gyártó van, az AMD és az Intel. A processzor azaz a CPU (Central Processing Unit, központi feldolgozóegység)  az utasítások értelmezését, feldolgozását, vezérlését végzi. A processzort hűteni is kell, mert működés közben felmelegszik. A hűtő a foglalat felett helyezkedik el. A képen itt nem látható.

 

Memória foglalat

A memória foglalatban helyezkedik el a memória azaz a RAM. (Random Access Memory) Az alaplaptól függ hány darab memóriának van helye és mennyit tud kezelni egyszerre. A CPU és a programok működésük közben a memóriát használják. A RAM tartalma törlődik ha kikapcsoljuk a gépet.

 

EATX csatlakozó

Ide csatlakozik az áramellátásért felelős tápegység amely a működéshez szükséges energiát biztosítja.

 

PCI, PCIEX  (PCI-Express) csatoló

Mindkettő egy buszrendszer  aminek a segítségével a perifériákat és a CPU-t össze tudjuk kötni. Gyakorlatilag egy processzorfüggetlen adatút. A PCI egy olyan csatoló felület, amibe lehet csatlakoztatni hangkártyát, videokártyát, TV tuner-t. A PCI-Express az előbbinek a nagyobb sebességű változata.

 

Gombelem

Az alaplapi gombelem feladata, hogy a gép kikapcsolt állapotában is működő rendszerórát és a CMOS-RAM-ot látja el energiával, melynek feladata a számítógép konfigurációjának azaz a BIOS beállításoknak a tárolása.

 

SATA csatlakozó

Ezen a csatlakozó felületen keresztül csatlakozik a merevlemez (HDD) az alaplaphoz és az adatátvitel ezen keresztül történik.

 

Floppy csatlakozó

Ma már nem nagyon használatos háttértár.

 

IDE, ATA csatlakozó

A CD, DVD írók csatlakozó felülete.

 

Az alaplapon még található az északi illetve déli híd is, amit chipset néven is ismerhet a kedves olvasó. Az északi híd feladata összekötni a memóriát, a processzort és az alaplap PCI csatornát és az AGP portot. A mai modern gépekben az északi híd már nem az alaplapon található, hanem a processzorban. A déli híd szerepe a különböző perifériáknak és a csatlakoztatott eszközöknek a felügyelete.

 

 

Az alaplapon még az alábbi csatlakozók találhatóak:

 

portok
Hátoldali csatlakozók

 

A cikkben látható alaplap egy régebbi típus, értelemszerűen ezt mutattam be. A fő egységek bemutatása volt a célom. Az eszközök részletesebb leírását a többi cikkeimben olvashatják.