Az optikai meghajtó

Optikai meghajtó feladata az optikai tárolón lévő adatok beolvasása és az optikai tárolóra való adat írása.

Fajtái:

  • CD/DVD író-olvasó
  • Blu-ray író-olvasó
CD/DVD író
CD/DVD író (Kép forrása prohardver.hu)

Ezen felül kialakítás alapján megkülönböztetünk belső és külső optikai meghajtókat. A belsőnek a számítógépben fixen rögzített eszközt nevezzük és SATA csatlakozóval csatlakozik az alaplapra. Külsőnek tekinthető az az eszköz, amelyet valamilyen csatlakozással például USB porton keresztül csatlakoztatunk a géphez és nincsen fixen rögzítve a gép házán belül.

Működési elvük:

Az optikai adathordozón lévő adatot lézersugár segítségével olvassák be, vagy írják az optikai tárolóra (lemezre) A lézersugár olvasáskor letapogatja a lemezt aminek a felülete barázdált. A bemélyedést pit-nek, a kiemelkedést land-nak hívják. Ezek az eltérő magasságú barázdák hordozzák az információt. Letapogatáskor egy alacsony teljesítményű lézersugár olvassa a lemez felületét. A land-ekről nagyobb, a pit-ekről pedig kisebb mennyiségű fény verődik vissza. A visszaverődött fényt egy tükörrendszer vezeti az olvasófejbe, ahol elektromos jellé alakul.

Íráskor egy nagy energiájú lézer irányul a lemez felületére, amely helyileg felmelegíti a lemezt és megváltoztatja az adott terület fényvisszaverő tulajdonságát, azaz bemélyedéseket hoz létre (pit) A számítástechnikában a kettes számrendszert használjuk az adatok továbbítására, kódolására. 0 azt jelenti nincs jel, 1 azt jelenti van jel. Az optikai adattárolónál (lemez) ez úgy valósul meg, hogy egy pit-land vagy land-pit átmenet számít 1-nek, 0 a jel akkor ha nincs átmenet azaz az átmenet hiányát nevezzük 0-nak.

Pit-land 0 és 1 bemutatása
Pit-land 0 és 1 bemutatása

Mind íráskor, mind olvasáskor a fej a lemez belsejétől kifelé mozog úgy olvassa-írja az adatot. A blu-ray technológia sokkal nagyobb adatsűrűségre képes, mint elődje a CD, DVD. Nagy felbontású HD minőségű videók, játékok tárolására alkalmas a blue-ray lemez. A blu-ray optikai meghajtó kék lézersugarat használ, melynek fénynyalábja sokkal keskenyebb mint a vörös lézert használó CD/DVD olvasóké. Ezáltal akár ötször nagyobb adatmennyiséget képes írni azonos területre. Ezenkívül a legújabb videotömörítési eljárással dolgozzák fel az adatokat tárolás előtt, ami lehetővé teszi, hogy zaj és képhibák nélkül még több adat kerüljön fel az adathordozóra. A blu-ray lemezre kerülhetnek továbbá extra elemek-hangsávok egyéb információk-is.