Az SSD

SSD azaz a (Solid State Drive) egy memória alapú háttértároló. A HDD-vel ellentétben nem tartalmaz mechanikus, mozgó alkatrészt. Ezért teljesen hangtalan és felépítése folytán gyorsabb is, hiszen nem kell felpörögnie a lemezeknek, ezért szinte azonnal használható bekapcsolás után. Nem érzékeny a rázkódásra, alacsonyabb az áramfelvétele. Jobb hőmérsékleti toleranciával rendelkezik, ezért extrém körülmények között is működőképes. Minél nagyobb a meghajtó kapacitása annál nagyobb sebességre számíthatunk, mivel nagyobb kapacitás esetén több memóriára van szükségünk. A több memória viszont nagyobb
párhuzamos működést eredményez, ami miatt a sebesség nő.

Felépítése
Két fő egység van benne a (memória)vezérlő és a NAND chipek. Található továbbá egy gyorsítótár is. Ez valamilyen DDR vagy DRAM chip. A NAND chipek “nem felejtő” memóriachipek, amelyek a gép kikapcsolása után is megőrzi az adatokat. A NAND-okat egy központi vezérlő chip kezeli, amely többcsatornás azaz az adatok feldolgozása párhuzamosan történik. A vezérlő felelős az adatok olvasásáért-írásáért.

Három fő fajtája létezik:

SLC (single-level cell)
Cellánként egy bit adatot tud eltárolni, ezért gyorsabb is, mivel a bit helye gyorsabban megállapítható. Az SLC tipusú SSD-nek ezért hosszabb is az élettertama
mert a cellák kevésbé használódnak írás-olvasás közben. Általában ezek a fajta tárolók hozzávetőleg 100 000 írási ciklus élettartamúak.

MLC (multi-level cell) cellánként kettő bitet tárol, a TLC (triple-level cell) cellánként pedig három bitet tárol. Ezért ezeknek a tárolóegységeknek rövidebb az élettartama a SLC tipusú-hoz képest, mert az írási-olvasási műveletek gyakoribbak az adott cellán, ezért a tárolóegység jobban használódik, “fárad” (Wear Level jelenség). Az előbbi 3000, az utóbbi pedig csak körülbelül 1000 írási ciklust “bír ki”.Ezért a vezérlő chip nyilvántartja a blokk állapotát és az írási folyamat során egyenletesen terheli a blokkokat. Tehát a vezérlő mesterségesen töredezetté teszi a blokkokat.

Ezért soha nem szabad az SSD esetében használni a töredezettségmentesítést!

TRIM parancs
Ez egy speciális SSD törlő parancs. Ennek a parancsnak a segítségével az operációs rendszer a törlést a vezérlőre bízza, így csökken az írási műveletek száma, vagyis a meghajtó élettartama nő. Az XP nem támogatja a TRIM parancsot, viszont mind a Linux, mind a Windows7 és későbbi verziói támogatja. A TRIM parancshoz viszont a gép BIOS menüjében a SATA vezérlő módot át kell állítani AHCI-ra, mert ez a meghajtóprogram támogatja a TRIM parancsot. Parancssorból is le tudjuk ellenőrizni, hogy fut-e a TRIM parancs és be is tudjuk állítani. Kattintsunk a Start menű—>Futtatás parancsra és írjuk be azt, hogy: “cmd.exe” (idézőjelek nélkül)
A megnyíló parancssorban írjuk be a következőt:
“fsutil behavior query disabledeletenotify”

 

TRIM parancs ellenőrzése parancssorból
TRIM parancs ellenőrzése parancssorból

 

Látjuk, hogy a visszaadott érték 0. Tehát a TRIM parancs be van kapcsolva a BIOS-ban. Ha a visszaadott érték 1, akkor a TRIM-et a következőképpen tudjuk bekapcsolni
parancssorból. Írjuk be a következőt:
“fsutil behavior set disabledeletenotify 0”

 

Mit kell beállítani SSD esetén?

  • Töredezettségmentesítés kikapcsolása

Start menű keresés, vagy Windows 10 nél keresés ikon a tálcán, majd beírni “töredezettségmentesítés”.

 

Töredezettségmentesítés keresése
Töredezettségmentesítés keresése

 

Az Enter billentyű megnyomása után a következő ablakban kattintsunk a “beállítások módosítása” gombra.

 

Töredezettségmentesítő beállítása
Töredezettségmentesítő beállítása

 

A megnyíló új ablakban pedig vegyük ki mindkét pipát majd kattintsunk az OK gombra.

 

töredezettség ellenőrzés kikapcsolása
Kikapcsolás

 

  • Indexelés kikapcsolása

Szintén a keresésbe írjuk be: “services”, majd nyomjunk Entert. Ekkor megnyílik egy ablak:

 

Indexelés kikapcsolása
Indexelés kikapcsolása

 

Görgessünk lefelé és keressük meg a “Windows Search” sort. Kattintsunk rá kétszer és a felugró ablakban (a képen) állítsuk be a “Letiltva” lehetőséget. Majd OK gomb.

 

  • Hibernáció letiltása

Start menü–> keresőbe beírni, hogy “cmd” majd a parancssorba azt hogy: “powercfg -h off”. Ha vissza akarjuk kapcsolni akkor “powercfg -h on”

 

Hibernáció kikapcsolása parancssorból
Hibernáció kikapcsolása parancssorból

 

  • Virtuális memória letiltása

Keresőbe beírni: “Speciális rendszerbeállítások”, majd Enter gomb. Megnyílik a következő ablak:

 

Rendszer tulajdonságai ablaka
Rendszer tulajdonságai ablaka

 

Itt kattintsunk a “Teljesítmény” beállítások gombjára, majd a speciális fülre:

 

Teljesítménybeállítások
Teljesítménybeállítások

 

Kattintsunk a “Módosítás”-ra majd a következő ablakban:

 

Lapozófájl kikapcsolása
Lapozófájl kikapcsolása

 

vegyük ki a pipát a “A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón” elől. Ezután jelóljük be a “Ne legyen lapozófájl” lehetőséget, majd OK.

 

  • Rendszervisszaállítás letiltása

 

Keresőbe be kell írni a “Rendszer”. Enter majd a megnyíló ablakban kattintsunk a rendszervédelem menűpontra, majd a megnyíló ablakban kattintsunk a C (rendszer) meghajtóra.

 

Rendszer ablaka
Rendszer ablaka

 

Ezután kattintsunk a “beállítás” gombra. Ekkor felugrik a következő ablak:

 

Rendszervédelem kikapcsolása
Rendszervédelem kikapcsolása

 

Itt jelöljük ki a “rendszervédelem kikapcsolása” lehetőséget, majd OK.

 

A beállítások leírásának alapjául az alábbi cikket használtam fel: SSD üzembehelyezése