Videókártya

A videókártya kezeli a monitort. A lefontosabb elemek egy videokártyán:

Videokártya
Videokártya

 

GPU grafikus feldolgozó egység.

Ez egy processzor ami 2D és 3D grafikai képességekkel rendelkezik. A GPU a számítógép processzorától átveszi a grafikák megjelenítéséhez és létrehozásához szükséges feladatokat, így tehermentesíti a CPU-t így más feladatokra használható a számítógép processzora. A GPU sebességét az órajel frekvenciája határozza meg. A GPU ugyanúgy melegszik működés közben mint a CPU ezért ezt is hűteni. Általában hűtőbordával valósítják ezt meg, de ki szokták egészíteni egy hűtőventillátorral is. Ha csak hűtőbordával hűtünk akkor passzív, ha ventillátorral hűtünk akkor aktív hűtésről beszélünk.

 

RAMDAC

Feladata, hogy a számítógépből jövő digitális jelből analóg jelet állítson elő.

 

Video BIOS

Ez biztosítja a vezérlőáramkörök képességeinek kezelését és illesztését a rendszerhez.

 

Video memória

Feladata a monitoron megjelenítendő képek tárolása. A Frame-buffer az a memóriaterület, amelyben a kiszámolt és véglegesített képpontok kerülnek. Innen kerülnek a képek a monitorra.

 

Csatolófelület

A szabványosan kialakított csatolófelületen keresztül lehet a videokártyát csatlakoztatni az alaplahoz. Ennek fajtája meghatározza a megjelenítési sebességet is.

 

Csatlakozók

Ezek szabványos kimeneti csatlakozók a monitorhoz. Ezek segítségével csatlakoztatható a monitor a géphez (Például DVI, HDMI csatlakozó)

 

Bővítő csatlakozó

Ennek segítségével csatlakoztatható egymáshoz két videókártya. Segítségével növelhető a sebesség és a megjelenítési képesség.

 

 

Videókártya főbb jellemző paraméterei:

 

Felbontás.

Két fajtája van, karakteres és grafikus. Karakteresnél a képernyőn megjelenő karakterek számát adja meg sor, oszlop formában. Az alap felbontás 80×25 (80 oszlop és 25 sor) A garfikus felbontás esetében a képernyőn megjelenő pixelek (képpontok például 1920×1080) számát adja meg. Minél nagyobb a képpontok száma annál szebb és részletgazdagabb a kép a monitoron. Az alap szabvány VGA felbontás a 640×480 azaz 307200 pixel.

 

Színmélység.

Ez a jellemző adja meg a képpontokhoz tartozó színek számát binárisan. A videomemóriában minden képpontnak egy “n” bites szám felel meg amelynek hossza a színmélység. A video memóriában tárolják a képpontok színinformációit a színmélységnek megfelelő bitszámban. A bitszám növelésével adott felbontás  mellett a minőség jobb lesz.

 

Memória

Jellemzője a méret,  a sávszélesség és a típus. Méret MB-ban van megadva, sávszélesség bit-ben a típus például DDR5.

 

 

 

Cikkemhez felhasználtam a http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/7_1174_011_101030.pdf   dokumentumot is.