Informatikai kisszótár


Az itt szereplő magyarázatok folyamatosan bővülnek a jövőben.

 

  • A

Adat

Azokat a számokkal leírható dolgokat, amit számítástechnikai eszközökkel feldolgozhatók, megjeleníthetők, rögzíthetők adatnak nevezzük. Az adat bármilyen jel lehet.

Az adatok információt hordoznak.

 

 

B

BIOS

Basic Input Output System, azaz alapvető bemeneti kimeneti rendszer. Ez a rendszer  a számítógép hardveres és szoftveres része közötti összeköttetés megvalósítására szolgál. Az alaplapon található rendszer BIOS tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat. Ez hajtja végre a gép indulásakor a diagnosztikai ellenőrzéseket és az operációs rendszer elindítását. A BIOS fizikailag egy integrált áramkör, egy chip aminek tartalma nem módosítható. A gép kikapcsolt állapotában szintén az alaplapon elhelyezett gombelem végzi az áramellátást. Ezért a BIOS beállításai kikapcsolás után is megmaradnak. Található még BIOS a videókártyán is, ennek feladata a vezérlőáramkörök képességeinek a kezelése és illesztése a rendszerhez. Található BIOS kiegészítés a SCSI (Small Computer System Interface) vezérlőkártyákon is. Ezeket különböző háttértárak illesztésére használják. Azért kell ide külön BIOS, mert alapesetben nem ismeri a rendszer BIOS ezeket az eszközöket és ezért szükséges a kiegészítés. A rendszer BIOS, a videókártya és a SCSI BIOS-a együttesen adja a gép BIOS rendszerét.

 

 

C

D

E

F

G

H

 

 

I

Információ

Információnak nevezzük azt az adatot, amely a használója számára érthető és valamely hasznos ismeretet hordoz. Az információ képes a viselkedésünkre hatni annak tartalmával.

Egyszerűen fogalmazva ha az interneten böngészünk, akkor a gépünk feldolgozza számunkra érthető formába az adatot, azaz például a weblap kódját számunkra olvashatóan jeleníti meg. Az azon található információ (hírek stb) pedig képesek a gondolkodásunkra, ízlésünkre, viselkedésünkre és egyéb emberi tulajdonságainkra is hatni. Ezért mindig bánjunk óvatosan az információkkal, hiszen az internetre bárki bármilyen tartalmat feltölthet és annak a valóságtartalma nem biztos, hogy valós!

 

ISO fájl

Azaz lemezkép fájl. Ez egy olyan adatállomány, amely egy fájlban tartalmazhatja egy teljes merevlemez, vagy optikai meghajtó tartalmát. A lemezkép fáljok tartalmazhatnak képeket, hangokat, dokumentumokat, operációs rendszer másolatát, vagy egyéb digitális tartalmat is. Segítségével például könyebb másolni a régi merevlemez tartalmát egy újra anélkül, hogy bármit újra kéne telepíteni. Másolás után az új merevlemezen ugyanazt az állapotot fogjuk találni, mint a másikon. Ha archiválni szeretnénk adatainkat az ISO formátum szintén egy jó megoldás lehet.

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

V

W

Z