Mi az Internet?

Az internet térképe. A kép forrása: http://index.hu/tech/net/terkep1202/
Az internet térképe. A kép forrása: http://index.hu/tech/net/terkep1202/

Az Internet nem más mint egy világméretű hálózat. Gyakorlatilag az egész Földet behálózó rendszerről van szó. Erre a hálózatra van csatlakoztatva a kedves olvasó gépe is. De hogyan is néz ki valójában? Kétféle megközelítés létezik a számítógép hálózatok meghatározására. Az egyik a méretük szerinti meghatározás, a másik pedig a felépítés szerinti, de erre ebben a cikkben nem térek ki. Nézzük mit is jelent ez.

Méret szerinti:

A legkisebb a személyes hálózat, azaz a PAN. (Personal Area Network) Ez nem más ami a számítógép asztalon látható. A számítógépünk csatlakozik a szolgáltató hálózatához, a gépünkre csatlakozhatunk például az okostelefonunkkal, az mp3 lejátszónkkal, vagy más egyéb személyi eszközzel. Ennek mérete általában 1-10 méter. Általában egy ember használja.

 

Méretben a következő a helyi kiterjedésű hálózat a LAN (Local Area Network) Általában egyetlen épületen belül található eszközöket összekötő hálózat. Magyarán egy iskola, iroda, kórház, gyár saját hálózata. Ebben a hálózatban már vannak szerverek amikhez a számítógépünkkel csatlakozunk és onnan különböző fájlokat tölthetünk le, adatokat tölthetünk fel, levelezést indíthatunk stb. Erre csatlakoznak az épületben található gépek például ha van több iroda, akkor megoszthatják egymással a dokumentumokat. Ez azzal az előnnyel jár, hogy nem kell mindent a saját gépünkre elmenteni. Funkciójuk szerint vannak web, fájl, FTP, mail szerverek. Én például webszerverre töltöm fel a cikkeimet, amit a kedves olvasó most elolvas ugyanazon a webszerveren 🙂 Közös jellemzőjük az, hogy ezek nagy

Az otthonokban használt router Kép forrása: www.onsip.com
Az otthonokban használt router Kép forrása: www.onsip.com

teljesítményű gépek egyszerre több felhasználó is használhatja. Vannak továbbá útválasztó eszközök úgynevezett routerek, amelyeknek az a feladata, hogy (nagyon egyszerűen fogalmazva) ha elküldünk egy e-mailt akkor az eljusson a címzetthez úgy, hogy a megfelelő “irányba”, azaz hálózatba küldi azt. Vannak olyan eszközök amelyekre egyszerre több eszköz csatlakozik, így egy úgynevezett alhálózatot alkotnak, nevük switch (például a pénzügyi osztály gépei vannak rácsatlakoztatva). Vannak még hálózati nyomtatók, amik abban különböznek az otthoni nyomtatónktól, hogy egy irodában csak egy, vagy pár darab van belőle (az intézmény igényeinek és nyomtatási szokásainak megfelelően). Ezeket is több felhasználó tudja használni. Előnye az, hogy nem kell minden géphez venni nyomtatót ezáltal csökkennek a költségek az intézményen belül. Ezen kívül még számos eszköz csatlakoztatható egy ilyen hálózatba, de nem akarok belebonyolódni, most csak az egyszerűségre törekszem.

 

A sorban a következő a városi hálózat, azaz a MAN (Metropolitan Area Network) Mérete 10-50 km méretű. Gyakorlatilag elmondható, hogy az egy városon belül található épületeket köti össze egy közös nagy hálózatba. Az előzőleg ismertetett eszközök itt is megtalálhatóak, csak az útválasztó és egyéb hálózati eszközök sebessége jóval nagyobb mint amit otthon megszoktunk, hiszen rengeteg eszköz kommunikál egymással ezen a hálózaton.

 

switch
Cisco által gyártott switch eszköz Kép forrása: www.e-bay.com

 

És végül elértünk a legnagyobb hálózathoz az Internethez. Ennek hivatalos neve a WAN (Wide Area Network) magyarul világméretű hálózat. Ez már 50 km feletti méretet jelöl. Gyakorlatilag ez behálózza az egész földgolyót. Erre a hálózatra már internetszolgáltatók csatlakoznak nagyon nagy sebességű eszközökkel, hiszen itt már országok, földrészek kommunikálnak egymással.