Az Ubuntu Linux rövid bemutatása

ubuntu logo

Ebben a cikkben az egyik legnébbszerűbb Linux operációs rendszert, az Ubuntu 14.04 LTS-t szeretném a teljesség igénye nélkül bemutatni. Az XP megszűnésével ez jó alternatíva lehet a Windows-hoz szokott felhasználóknak is. Egy jól támogatott lelkes közösség által fejlesztett nagyon sokoldalú rendszerről van szó. Az Ubuntu Linux a Debian Linux alapokra épülő, nyílt forráskódú, szabadon módosítható, terjeszthető és telepíthető rendszer. Ingyenes otthoni és üzleti célra is. Alapból tartalmazza a  Libre Office programcsomagot, ami a Microsoft Office ingyenes alternatívája. Olyan mint egy svájci bicska gyakorlatilag a felhasználó a saját szája íze szerint telepíthet ingyenes programokat a szoftverközponton  keresztül. Ezeknek a programoknak a telepítéséhez nem kell különösebb szaktudás. Csak rá kell kattintani a kiválasztott alkalmazásra és települ. Az operációs rendszer telepítése is nagyon egyszerű, még laikusnak is nagyon egyértelmű mit kell tenni a telepítés során. Ezért merem bátran ajánlani azoknak, akik váltani szeretnének. Nézzük először a technikai információkat:

 

Minimum rendszerkövetelmények:

  • 700 Mhz processzor
  • 384 Mb RAM azaz memória
  • 8 Gb merevlemez terület
  • Hang és videókártya
  • hálózati kártya (internet 🙂 )

 

Mint a felsorolásból látszik régebbi gépeken is elfut és nem nagy a rendszerigénye. Ilyen paraméterű gépeken már például a Windows 7 nem fog futni. Nézzük hogyan néz ki a rendszer.

 

Ubuntu Linux
Ubuntu Linux

 

A képen az asztal látható. A bal oldali sorban az úgynevezett indítóban látszanak a leggyakrabban használt programok. Amikor letöltünk egy programot eldönthetjük azt, hogy maradjon az indítóban, vagy ne. A gyakran használt programokat érdemes itt tartani úgy mint levelezés, böngésző stb. A kép jobb felső sarkában található a dátum, a levelező program ikonja,a hálózati beállító központ, az óra és a leállító gomb. Természetesen számos elrendezés létezik, kisebb nagyobb ikonok stb. de ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően be tudja állítani. A többi programot a bal felső kereső ikonra kattintva érhetjük el. Ha programokat szeretnénk letölteni akkor a szoftverközpontból megtehetjük, amely így néz ki:

 

ubuntu szoftverkozpont
Ubuntu szoftverközpont

 

Mint látható itt kategóriákba vannak rendezve az alkalmazások hasonlóan a Google play-hez amikből kedvünkre válogathatunk. Csak a fantáziánk és a feltöltött programok mennyisége szabhat határt. Ha nem találunk olyan alkalmazást ami kedvünkre való, akkor írhatunk is egyet magunknak 🙂 hiszen az operációs rendszer nyílt forráskódú, azaz szabadon módosítható is. Miután telepítjük az operációs rendszert, be is kell állítani azt. Erre kínál megoldást a Windows 7-hez hasonló rendszerbeállítások oldal. Nézzük hogyan néz ki:

 

rendszerbeallitas ubuntu
Rendszerbeállítások

 

Ugye ez sem ijesztő? 🙂 Minden egyértelmű és a helyén van. Itt hasonlóan a Windows 7-hez beállíthatjuk a képernyőt, háttérképet, fényerőt, biztonsági mentést, tűzfalat, ha van a Dropbox-os és egyéb online fiókjainkat is. Nézzük mennyire más az Ubuntu mappaszerkezete felhasználói szemmel:

 

ubuntu mappak
A mappaszerkezet

 

Amint látjuk ez is hasonló a Windows-hoz, van videók, képek, zenék mappa itt is. Gyakorlatilag az egész rendszert felhasználóbarátra készítették és nem mellesleg szerintem esztétikailag sem hagy kívánnivalót. Ha netán valaki kedvet kapna rá, akkor olvassa el a következő  két cikkemet, a telepítésről és az azt követő beállításokról.

 

Cikkemhez saját képeket használtam fel