Az Ubuntu Linux telepítése

Ebben a cikkben bemutatom az egyik legnépszerűbb és legfelhasználóbarátabb operációs rendszer telepítését. Lépésről lépésre fogom bemutatni mit kell tenni. Először is töltsük le innen az ISO fájlt.  Kattintsunk a “Desktop” feliratra  majd válasszuk ki az “Ubuntu 14.04.3 LTS” verziót. A következő oldalon válasszuk ki a 32 vagy 64 bites verziót. Ha bizonytalanok vagyunk akkor válasszuk ki a 32 bitest. Érdemes a BME linkre kattintani innen gyorsabb a letöltés általában. Pár perc után letöltődik a fájl. Ezután írjuk ki CD vagy DVD lemezre a lemezképfájlt, majd a lemezt helyezzük be a CD-DVD íróba és indítsuk újra a számítógépet. A bátrabbak készíthetnek bootolható pendrive-ot is. Miközben gépünk újraindul tartsuk lenyomva a billentyűzeten a DEL gombot, laptopon az F10-et. Ekkor megjelenik a BIOS menüje. Itt állítsuk be a gépet, hogy CD lemezről bootoljon be. Miután ezt megtettük, indítsuk megint újra a gépet, a lemezt hagyjuk benne. Ha jól csináltunk mindent akkor ez a kép fog megjelenni:

 

boot
Bootolás

 

Rövid várakozás után megjelenik a következő képernyő:

 

ubuntu nyelvi menu
Nyelvválasztás

 

A bal oldali menüben válasszuk ki a magyar nyelvet (alapból angolra van állítva) Ha az Ubuntu kipróbálására kattintunk akkor nem fog települni a gépre a rendszer, hanem lemezről fog futni. Ekkor büntetlenül kipróbálhatjuk az Ubuntu rendszert, persze így egy kicsit lassú lesz. Nem kell megijedni bármi történik nem teszünk kárt az eredeti rendszerünkben. Ha úgy döntünk telepítjük a rendszert, akkor kattintsunk az Ubuntu telepítésére. Ekkor a következő képet fogjuk látni:

 

telepítés
Telepítés elkezdése

 

Mielőtt továbblépnénk jelöljük ki a “Frissítések letöltése telepítés közben” és a  “Harmadik féltől származó szoftverek telepítése” opciót. Ezek alapból nincsenek bejelölve. A gépet csatlakoztassuk az internetre, hogy telepítés közben letölthesse a frissítéseket, majd kattintsunk a “Folytatás” gombra. A következő menüben választhatjuk ki, hogyan szeretnénk telepíteni a rendszert. Ez a menü akkor jelenik meg, ha nincs semmilyen operációs rendszer a gépünkön:

 

telepítő menű
Megadhatjuk hogyan kívánjuk a rendszert telepíteni

 

Kattintsunk a “Telepítés most”-ra. Ekkor elindul a telepítés. Ha van másik operációs rendszer a gépen akkor ez a menü fog megjelenni:

 

ubuntu telepítő több oprendszer
Telepítő menü több operációs rendszer esetén

 

Ha az “Ubuntu telepítése Windows7 (Vagy XP) mellé” lehetőséget választjuk akkor megmarad az eredeti operációs rendszer is és mellé települ az Ubuntu. Ekkor a gép indulásakor mi választhatjuk ki melyik rendszert használjuk.

Ha a második opciót választjuk ki akkor a merevlemezünk teljes törlésre kerül, semmi nem lesz rajta a telepítés után csak az új rendszerünk! Ezért ha ezt választjuk akkor a fontos fájljainkat, képeinket, dokumentumainkat stb. mentsük le a gépről! Ha elfelejtettük volna akkor kattintsunk a “Kilépés” gombra, ekkor megszakad a telepítés. Így még nem törlődik semmi a merevlemezről. Ha elmentettünk mindent akkor kezdjük elölről a folyamatot. Ha nem kell semmit lementenünk és tiszta telepítést szeretnénk, azaz nem szeretnénk megtartani a Windows-os rendszerünket, akkor jelöljük ki a “Windows7 cseréje ezzel: Ubuntu” majd kattintsunk a “Telepítés most”-ra. Ekkor megjelenik egy megerősítő kérdés:

 

particios tablak
A Linux lemezre írja a változtatásokat

 

Kattintsunk a folytatásra. Ekkor az időzóna beállítása következik:

 

Ubuntu időzóna
Az időzóna képernyő

 

Itt nem kell semmit tennünk ha a gépünk az internetre van csatlakoztatva akkor automatán beállítja az időzónánkat. Kattintsunk a Folytatásra.

Következő a billentyűzet beállítása. Alapból magyarra beállítva találjuk ezt is azonban ellenőrzésképpen érdemes a menü alatti mezőbe az y és a z betűket beírni. Ha más karakter jelenik meg akkor nem megfelelő a billentyűzet kiosztás.

 

billentyük
Billentyűzet kiosztás menüje

 

De nem lesz vele gond, ha magyar nyelvű (QWERT kiosztású) billentyűzetet használunk. Kattintsunk a “Folytatás”-ra. A következő lépés a jelszó létrehozása:

 

jeszo letrehozas
Jelszó létrehozása

 

Adjuk meg a teljes nevünket a számítógép nevét automatikusan létrehozza a rendszer. Ha nem tetszik a számítógép neve, itt megváltoztathatjuk. Ezután erős jelszót hozzunk létre. Ezt jegyezzük meg, mert a programok telepítésekor kérni foga az operációs rendszerünk! Kiválaszthatjuk az “Automatikus bejelentkezés”-t, ekkor nem fog jelszót kérni a rendszer induláskor, ellenkező esetben viszont igen. Laptopra érdemes használni a “Jelszó megkövetelése bejelentkezéshez”-t. Érdemes még bejelölni a saját mappa titkosítását is. Lépjünk tovább ha készen vagyunk. Ekkor elindul a telepítés. Igyunk egy kávét ugyanis ez jó pár percig fog tartani 🙂  Ezalatt egy kis bemutatót láthatunk az új rendszerünkről amit érdemes végignézni.

 

Ubuntu telepítő képernyő
Elindult a telepítés

 

Miután a telepítés befejeződik újra kell indítanunk a rendszerünket:

 

telepítés vége
Telepítés befejeződött

 

Újraindulás után ezt látjuk de ne ijedjünk meg itt semmi teendőnk nincs, várakozzunk:

 

rendszerindulás
Rendszerindulás

 

Ha a jelszóval bejelentkezést választottuk akkor ez a képernyőkép látható. Írjuk be a jelszavunkat, azonban ha van benne szám is és ha a keypad-on szeretnénk beütni, csak a NUM LOCK gomb lenyomása után tudjuk megtenni. Ugyanis a keypad induláskor nem működik.

 

Ubuntu bejelentkezés
Bejelenkezés

 

Miután bejelentkeztünk megjelenik az Ubuntu asztala:

 

ubuntu asztal
Az Ubuntu Linux asztala

 

Ekkor használatra készen áll a rendszerünk. Természetesen mindenki szeretné személyre szabni a rendszert és némely dolgot például Wi-fi-t be kell állítani. A beállításokat és mit kell vagy ajánlatos még telepíteni, azt ebben és ebben a cikkben fogom leírni.