Számítógép hálózatok eszközei

Passzív és aktív eszközök fogalma

A számítógép hálózatokban alapvetően kétfajta eszköz létezik. Aktív és passzív eszköz. Passzívnak tekinthető egy eszköz, ha a kapott jellel nem csinál semmit, azaz csak például továbbítja. Ha a kapott jelet nem csak továbbítja hanem felerősíti, akkor már aktív eszköznek tekinthető.

Átviteli közegek

A jeleket valamilyen közeg segítségével továbbítjuk egyik eszközről a másikra. Ezek a következők:

Vezetékes adatátviteli közegek:

 • Csavart érpáras kábel UTP, STP.
 • Koaxális kábel
 • Üvegszálas kábel

Vezeték nélküli adatátviteli közegek:

 • Rádióhullám
 • Infravörös
 • Lézer
 • Bluetooth
 • Műholdas
 • Szórt spektrumú sugárzás

Repeater (jelismétlő)

Repeater

Az adatátviteli közegben fellépnek különböző zavarok, például az ellenállás miatt lecsökkent jelerősség, interferencia miatt torzult jel. A jelerősítőnek a feladata a legyengült jel felerősítése és továbbküldése.

Router (útvonalválasztó)

Az otthonokban használt router Kép forrása: www.onsip.com
Az otthonokban használt router

Két vagy több hálózatot kapcsol össze. A router azaz a forgalomirányító feladata a számítógépes hálózatokban az útvonalak meghatározása és a csomagok továbbítása, az adatforgalom irányítása. A csomagok nem mások mint az eszközeink által küldött adatok. Az adatok meghatározott méretű csomagokká vannak bontva és úgy kerülnek továbbításra. Az IP protokoll alapú hálózatok forgalmát irányítják.

                             

Hub (elosztó)

hub

A HUB feladata a szerverek és munkaállomások, egyéb eszközök közötti adatforgalom biztosítása. Csillag topológiájú hálózatokban alkalmazzák.  A HUB egy doboz alakú szerkezet, amin úgynevezett portok vannak. Ehhez kapcsolódnak kábel segítségével az eszközök. Három csoportjuk van.

 • passzív hub ez nem végez jelismétlést, azaz a kapott jelet változatlanul továbbítja az összes portján lévő eszközre.
 • aktív hub, ez akapott jelet felerősíti és úgy küldi tovább minden portján lévő eszközre.
 • intelligens hub, a kapott jelet irányítja.

Switch

switch
Cisco által gyártott switch eszköz Kép forrása: www.e-bay.com

Feladata a számítógép hálózat szegmensei közötti összeköttetés biztosítása és a hálózat terheltségének csökkentése. A switch egy szintén doboz alakú eszköz amelynek sok portja van amire eszközök csatlakozhatnak. A switch képes két portját összekapcsolni közvetlenül ezért a sávszélesség nem csökken. Ha mondjuk “A” eszköz adatokat küld “B” eszköznek akkor a switch tudja melyik portjára van kötve a “B” eszköz és közvetlenül neki továbbítja az adatokat. Nem kell külön “keresnie “B” eszköz helyét mert a switch “tudja” hová van csatlakoztatva. Ezáltal csökkenti a felesleges forgalmat a hálózaton.

Bridge (híd)

bridge
Bridge, híd.

Feladata hálózatok összekapcsolása. A híd a forgalomat szűri a LAN hálózaton.  A helyi forgalmat a híd nem továbbítja, de a hálózat más részeire irányuló forgalmat átengedi. Minden hálózati eszköz rendelkezik egy MAC-címmel, a híd ez alapján dönti el, hogy továbbítja-e az adatot, vagy nem. A bridge MAC cím alapján irányítja a forgalmat, ellentétben a routerral ami IP cím alapján teszi ezt.

Gateway (átjáró)

átjáró
Átjáró

Két teljesen különböző hálózat összeköttetésére használják. Két eltérő felépítésű hálózat esetén a protokollok a hálózati rétegekben különbözhetnek. Az átjáró elvégzi mindazt az átalakítást, amit el kell végezni ahhoz, hogy a két eltérő rendszer kommunikálni tudjon egymással. Elvégzi többek között az üzenetformátum átalakítást, karakterkódolás átalakítást., protokoll átalakítást és a címzési átalakítást.