Törölt adatok helyreállítása

Törölt adatok jaj ne!

Figyelem! A most leírt módszert mindenki csak saját felelősségére alkalmazza, mert néha adatvesztéssel is járhat. Mindenképpen legyen mentés a fontos adatainkról!

Néha a rendszergazda is kerül olyan helyzetbe, hogy a telefonjával elkészített képeket nem menti le rögtön és a gyermeke a telefont megkaparintva egy ügyes mozdulattal kitörli az egészet az SD kártyáról 😀 A legtöbben ilyenkor megtörten bámulnának maguk elé az elveszett emlékek miatt. De a rendszergazda nem adja fel ilyen könnyen ám! Mutatok egy módszert aminek a segítségével van esély az adatok visszaállítására. Lássuk hogyan.

Amikor egy adatot törlünk egy adathordozóról akkor az nem tűnik el, csak a rendszer azt a területet amit elfoglalt felülírhatónak jelöli. Gyakorlatilag ott van csak nem látjuk. Számos szoftver található telefonra is amivel visszaállíthatók a képek, zenék egyéb fájlok én azonban most egy olyan szoftvert mutatok ami kompatibilis a legtöbb eszközzel, számítógéppel, telefonnal, tablettel, külső merevlemezzel. Az egyik ilyen a Recuva nevű ingyenes program. Innen lehet az asztali verziót letölteni. Létezik még úgynevezett portable verzió is, amit pendrive-ra lehet letölteni és onnan futtatni. Ezt a verziót innen lehet letölteni.

A két verzió közötti különbség az, hogy a portable verzió pendrive-ra telepítve szabadon hordozhatjuk akár másik géphez is, az asztali verzió pedig a gépre telepítjük közvetlenül. Ha a számítógépről akarunk visszaállítani törölt adatot akkor inkább a portable verziót javaslom visszaállításra, ugyanis előfordulhat ha az asztali verziót telepítjük akkor pont arra a területre települ ahol a törölt adataink csücsülnek láthatatlanul. Így elveszhetnek végleg az ott tárolt információk. Ha külső eszközről, telefonról, tabletről, SD kártyáról, külső merevlemezről akarunk visszaállítani adatot akkor nyugodtan telepíthetjük az asztali verziót.

 

Lássuk a gyakorlati megvalósítást

Először is ha külső eszközről akarunk visszaállítani fájlokat akkor azt csatlakoztatni kell a számítógéphez. Telefonoknál, tableteknél nem biztos, hogy ha csatlakoztatjuk az eszközt akkor látni fogjuk mint külső meghajtót. Javasolt ilyenkor a telefon gyártójának a honlapján körülnézni és megkeresni azt a szoftvert, amit az eszköz csatlakoztatásához javasolnak PC-hez. Ez gyártóként eltérő lehet. Ha csatlakoztunk a géphez akkor kezdődhet a helyreállítás.

A portable verziót mutatom meg mivel ez nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű hogyan kell elindítani. Miután letöltöttük a tömörített állományt másoljuk át egy pendrive-ra mondjuk egy Recuva nevű mappába. Ott tömörítsük ki és kattintsunk a recuva.exe fájlra. Ekkor elindul a program a következőképpen:

 

A Recuva program elindítása
A Recuva program elindítása a recuva.exe fájlra kattintva.

 

A “Next” gombra kattintva a következő ablak nyílik meg:

 

 

Kiválaszthatjuk milyen adatokat akarunk visszaállítani.
Kiválaszthatjuk milyen adatokat akarunk visszaállítani.

 

Itt kiválaszthatjuk milyen fájltípust akarunk visszaállítani.

 • All files   Az összes fájl visszaállítása akkor javasolt ha mondjuk töröltünk egy mappát amiben voltak dokumentumok, fényképek, zenék, videók stb. Ha ezt választjuk akkor sokkal hosszabb ideig fog futni a program
 • Pictures  Ezt akkor válasszuk ha a képeink vesztek el
 • Music  Hangfájlok
 • Documents Dokumentumok, Word, PDF, TXT stb.
 • Video  Video fájlok
 • Compressed  Tömörített állományok, ZIP
 • Emails  A különböző e-mail kliensek Thunderbird, Outlook fájljai

 

Miután kiválasztottuk a nekünk megfelelő opciót kattintsunk a “Next” gombra ismét. A következő ablak megkérdezi hol akarunk keresni:

 

 

A fizikai hely kiválasztása
A fizikai hely kiválasztása

 

Itt ismét pár lehetőség közül választhatunk. Ezek a következőek:

 

 • I’m not sure   Nem tudom 🙂   Ezt akkor válasszuk ha a számítógépünkön keresünk egy törölt fájlt, amit fogalmunk sincs hová is raktuk egykor, de szeretnénk visszaszerezni.
 • On my media card on iPod     Keresés az összes eltávolítható meghajtón kivéve a CD, DVD, floppy (használ még ilyet valaki?)
 • In My Documents                      A dokumentumok mappában keres
 • In the Recycle Bin                      A lomtárban keres
 • In a specific location                 Az általunk kiválasztott helyen keres.   Ezt válasszuk ha például egy külső eszközön keresünk. Itt ki tudjuk tallózni a pontos helyet.

Én most a példa kedvéért az utolsó lehetőségre kattintok és a példa kitallóztam a számítógéphez csatlakoztatott pendrive-ot:

 

 

Kitallózzuk a helyet ahonnan vissza akarunk állítani adatokat
Kitallózzuk a helyet ahonnan vissza akarunk állítani adatokat

 

Kattintsunk az “Ok” gombra majd a “Next”-re. Ekkor megjelenik egy újabb lap:

 

 

A beállítások véglegesítése, helyreállítás elindítása
A beállítások véglegesítése, helyreállítás elindítása

 

Itt érdemes a biztonság kedvéért kipipálni az “Enable Deep Scan”-t. Ezzel bekapcsoljuk a részletesebb keresési módot. Ez meg fogja növelni a keresés idejét, de nagyobb eséllyel kapjuk vissza a törölt adatainkat. Kattintsunk a “Start”ra ekkor elindul a helyreállítási folyamat:

 

 

Elindul a keresés
Elindul a keresés

 

Majd a program megvizsgálja mennyire sérültek az adataink:

 

 

Adatsérülés vizsgálata
Adatsérülés vizsgálata

 

Majd ha ezzel is elkészült megjelenik az ablak a fájljaink listájával:

 

 

A megtalált fájlok listája
A megtalált fájlok listája

 

Mit is látunk itt? Az első oszlopban látható hogy háromféle jelölést láthatunk. Piros, sárga, zöld. A pirossal jelölt fájlok sérültek és nem helyreállíthatóak. Mivel esetünkben egy pendrive-ot mutatok be ez azért van, mert gyakran cserélődnek a fájlok. Gyakori a törlés-másolás. Emiatt ezek a fájlok a törlés után már felül lettek írva. Tudni kell azt is, hogy a helyreállítási folyamat során ha bejelöljük a “Deep Scan”-t akkor akár hónapokkal ezelőtti törölt fájlokat is megtalál a program. Természetesen ezek már sérültek lehetnek ezért pirosak. A sárga jelölés a rossz állapotban lévő fájlokat jelölik. Ezeknél van némi esély hogy visszaszerezzük de nem biztos hogy sikerül teljesen visszaállítani. A zőldel jelölt fájlokat a program vissza tudja állítani ezek jó állapotban vannak. A különböző színnel jelzett fájloknál látható a fájl neve is. Ha csak egy bizonyos fájlt, vagy többet keresünk elég csak azokat visszaállítani.

A következő oszlopban látható annak a meghajtónak a betűjele amelyiken az adott fájl található. A harmadik “Last Modified” oszlopban a fájl utolsó módosításának ideje látható, a “State” oszlopban azt láthatjuk milyen állapotban van a fájl. Ezek a következőek az esetünkben:

 • Unrecoverable      Helyreállíthatatlan
 • Very poor               Rossz minőségű
 • Excellent                 Kiváló

Az utolsó “Comment” oszlopban azt láthatjuk hogy például a piros színnel jelölt fájloknál mi írta felül az adatainkat. A sárga esetében is azt látjuk, hogy már került arra a területre más idegen adat. A zöld színűeknél a “No overwritten clusters detected” azt jelenti, hogy itt nem lettek felülírva az adatok ezért is állíthatóak helyre.

Tehát miután ez az ablak megnyílt a zöld melleti kockákba tegyünk egy pipát és a jobb alsó sarokban a “Recover” gombra kattintsunk:

 

 

Válasszuk ki a helyreállítható adatokat
Válasszuk ki a helyreállítható adatokat

 

Ekkor előugrik egy ablak amiben ki lehet jelölni hová szeretnénk visszaállítani az adatokat. Azt javaslom, hogy egyrészt ha tehetjük akkor válasszunk egy külső meghajtót erre a célra nehogy pont azt a területet írjuk felül, ahonnan visszaállítunk. Másodszor ott is egy mappát hozzunk létre, hogy ne keveredjen az egyéb adatokkal és könnyebben megtaláljuk őket. Én egy Visszaállított anyagok nevű mappát készítettem és a kiválasztása majd az “Ok” gombra kattintva már látható is a visszaállított fájljaim:

 

 

A visszaállított fájlok
A visszaállított fájlok

 

A fent leírt módszer nem garantálja teljesen, hogy minden adatunk meglesz, de van esély a törölt anyagaink visszaszerzésére. Ha rögtön a törlés után próbálkozunk vele akkor nagyobb az esély a sikerre. Nekem már sokszor sikerült hasonló helyzetek után megmenteni értékes anyagokat. Remélem segítettem a cikk olvasójának 🙂